
Nederlandse defensie-industrie en innovatie krijgen impuls
Het kabinet presenteert een nieuwe strategie om de Nederlandse defensie een impuls te geven. Dat is nodig vanwege de groeiende veiligheidsdreigingen in Europa. De strategie richt zich op het versterken van de defensie-industrie en een toekomstbestendige krijgsmacht. Dat melden minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie vandaag aan de Tweede Kamer.
Het kabinet heeft in de Defensienota 2024 €1,15 miljard euro vrijgemaakt om de defensie-industrie op te schalen. Defensie gaat dit jaar nog €310 miljoen besteden. Dat budget komt ten goede aan onder meer het Actieplan Onbemenste Systemen en innovatie-opschalingsprojecten. Daarnaast wordt hiermee het zogenoemde Security Fund (SecFund) opgehoogd. Dat geldt ook voor bestaande financieringsinstrumenten van het ministerie van Economische Zaken.
De grootschalige Russische dreiging vormt een nieuwe realiteit. Nederland moet meer bijdragen aan onze gezamenlijke verdediging via de NAVO. Daarvoor is meer productie en innovatie voor de Defensie-industrie nodig. De nieuwe strategie moet ervoor zorgen dat Nederland en zijn bondgenoten veilig blijven in een veranderende wereld.

Sterk, slim en samen
De strategie is samen te vatten als ‘sterk, slim en samen’: een sterke krijgsmacht, slimme innovatie en (inter)nationale samenwerking. Het kabinet wil dat de Nederlandse defensie-industrie in staat is om te concurreren. Om dat te bereiken investeert het in kennis, innovatie en industrieopschaling. De focus ligt op 5 gebieden: slimme materialen, sensoren, quantum, ruimtetechnologie en intelligente systemen.
Voorbeelden van deze investering zijn de overeenkomsten met Lobster Robotics en De Haas Shipyards. De staatssecretaris zette zijn handtekeningen tijdens de lancering van de strategie. In de samenwerking met Lobster Robotics wordt de ‘Scout’ gereedgemaakt. Dit is een onderwaterrobot met optische sensor die de kritische onderwater-infrastructuur inspecteert.
De ministeries van Defensie en van Economische zaken bekijken met De Haas Shipyards de mogelijkheden voor de aanschaf van een lasrobot. Daarnaast gaan ze samenwerken om automatisering en robotisering van de (militaire) scheepsbouw mogelijk te maken.
De strategie benadrukt het belang van samenwerking tussen de overheid, bedrijven, kennisinstellingen en andere partners. Daarnaast is het belangrijk om snelle en concrete resultaten te boeken. Daarom wordt jaarlijks een actieagenda met concrete doelstellingen gepubliceerd.
De brief aan de Tweede Kamer is mede namens minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken.